Minder vlees eten met #GroeneMaandag

Hoe vaak eet jij vlees? Elke dag? Of sla jij wel eens een dagje over omdat er ook genoeg ander lekker eten is zonder vlees? In dit artikel vertel ik je interessante onderzoeksfeiten over de consumptie van vlees onder Nederlanders, hoe vaak ik vlees eet en geef ik je mijn lekkerste vega recepten. 
Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu concludeerde in een onderzoeksrapport over de eetgewoontes van Nederlanders dat we niet alleen negen van de tien Nederlanders te weinig groenten en fruit eten; we moeten ook echt “minder vlees eten”. Toen ik dit las dacht ik direct: “Wij eten toch al veel minder vlees?!” Maar uit recent onderzoek is gebleken dat Nederlanders flink gehecht zijn aan vlees op het bord. Het Kantar TNS heeft in opdracht van HelloFresh een onderzoek gedaan naar de houding van mensen ten opzichte van het eten van (minder) vlees en (meer) groenten. Uit het onderzoek komen interessante resultaten die ik graag met jullie wil delen.

De Hollandse pot met vlees is geliefd!
Het eten van te veel vlees heeft niet alleen gevolgen voor het klimaat, maar brengt ook risico’s voor de gezondheid met zich mee. Besef van dat laatste is er nog niet bij iedereen: 45% van de 1000 respondenten uit het onderzoek denkt dat het gezond is om iedere dag vlees te eten. Met name mannen eten meer vlees dan vrouwen. Bijvoorbeeld de Hollandse pot met aardappels, groente en een stuk vlees. Een ander opvallend onderzoeksfeit met betrekking tot mannen en vlees: 78% van de mannen drinkt liever nooit meer bier dan dat zij nooit meer vlees eten. Toch best grappig dat het merendeel van de mannen zo gehecht is aan vlees. Ik vraag mij dan af of ze überhaupt wel eens iets te eten zonder vlees? Of zeggen ze bij voorbaat al nee tegen vega food?

Uit het onderzoek blijkt dat een deel (20%) wel graag minder vlees wil eten, maar niet goed weet hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Ook is onder elkaar gezet welke groenten er vooral wordt gegeten. De aardappel staat met stip op nummer 1 met 13,1%. Gevolgd door 8% tomaat, 7,9% ui en 6,3% komkommer. Wauw, wat een heerlijke, maar wel wat standaard “saaie” groenten! Ik kan mij voorstellen dat, als dit de meest gegeten groenten zijn, men niet goed weet wat voor vegetarische gerechten je zou kunnen maken met alle andere, prachtige groenten die er bestaan! Ik hoop dat door het delen van mijn lekkerste recepten zonder vlees een hoop mensen kan helpen.
Hoe vaak eet ik zelf vlees?
Het grappige is dat ik niet eens bezig ben met hoe vaak ik per week vlees eet. Ik eet al dusdanig gevarieerd dat ik 3 á 4 dagen per week vegetarisch eet. Ik ben zelf nooit een mega vleeseter geweest. Ik word dan ook niet gelukkig van een groot stuk vlees (denk aan biefstuk e.d.). Maar zo af en toe, als het heel lekker bereid is en echt een kwalitatief stuk vlees is, kan ik er wel ontzettend van genieten. Daarnaast eet ik vrijwel nooit varkensvlees, niet alleen omdat het wat vetter is dan bijvoorbeeld rundvlees maar ik vind de smaak van varkensvlees niet lekker. Mijn voorkeur voor vlees (eigenlijk gevogelte) gaat uit naar kip, dit eet ik het meest. Daarnaast probeer ik gewoon zoveel mogelijk groenten te eten, of dat nou in combinatie is met bijvoorbeeld kip of een vegetarische optie. Ik word niet gelukkig van alleen maar de standaard groenten, daarom probeer ik alle soorten groenten uit en maak ik daar iets lekkers mee.

Mijn tips & favoriete recepten zonder vlees
Wil jij standaard 1x per week of misschien wel vaker geen vlees eten? GO FOR IT! Ik kan mij voorstellen dat dit lastig kan zijn, omdat je misschien een gezin hebt en graag iedereen tevreden wil houden? Maar het is vooral belangrijk dat je het probeert en je gezin laat kennismaken met die vleesvrije dag. Mijn vriend was zelf nooit zo van het vegetarisch eten maar sinds wij samenwonen eet hij net als ik veel vaker vegetarisch. Hij mist het vlees niet omdat de vegetarische gerechten zo lekker van smaak zijn.
Zie hieronder de favoriete recepten zonder vlees van mijn vriend. Wellicht een idee om te maken voor je man/vriend/zoon enzovoort, die erg gehecht is aan vlees, net zoals mijn vriend 😉
Avocado-courgette soep. Niet iedereen is gek op avocado. Maar geloof mij, de avocado maakt de soep romig en proef je vrijwel niet in de soep!
Griekse Couscous salade Ook lekker met quinoa of bulgur!

De bovenstaande gerechten zijn perfect om te combineren met elkaar; een kopje soep met een couscous salade!

Mijn favoriete recepten zonder vlees:
Courgette lasagne
Gevulde paprika
Bloemkoolpizza – met of zonder vis!
Romige prei soep
Geitenkaas salade

Op mijn website zijn nog genoeg andere recepten zonder vlees te vinden, maar de bovenstaande zijn toch wel echt mijn favoriet!

#GroeneMaandag
Uiteindelijk bepaal je natuurlijk helemaal zelf wat je eet. Maar het kan geen kwaad om eens na te denken over hoeveel vlees je eet en of je misschien 1x per week je stuk vlees kan laten liggen. Heb jij zoiets van JA ik wil minimaal 1x per week minder vlees eten, doe dan mee aan  ‘groene maandag’ en eet 4 maandagen achter elkaar geen vlees en meer groente. Het zou natuurlijk mooi zijn als je daarna de smaak te pakken hebt en het doorzet om elke week één dagje geen vlees te eten.

Voor een extra steuntje in de rug maak je kans op leuke prijzen als je jouw groene gerecht deelt via #groenemaandag. Zo kunnen we elkaar inspireren met lekkere recepten zonder vlees en met meer groenten! Want vlees eten met mate is beter voor je gezondheid en voor het milieu.

Tot slot heb ik nog een leuke discountcode voor jullie. Met de code GROENEMAANDAG2017 ontvang je 20% korting op een HelloFresh proefbox naar keuze. De voorwaarden hiervan zijn te vinden op de website. 

Geef een reactie