Reizen: 4 weekse rondreis door Thailand- All you need to know!

De hele maand juli hebben wij doorgebracht in Thailand. We stippelden een route uit en reisden met een backpack het land door om zo veel mogelijk te zien en ervaren (alles zien in 4 weken is onmogelijk). Het werd werkelijk een prachtig & onvergetelijk avontuur! 

We kunnen met recht spreken van een avontuur. Thailand, een ongelofelijk mooi en veelzijdig land. Maar ook een land met een andere taal, andere cultuur, andere munteenheid en geen infrastructuur zoals je in Nederland gewend bent. Ondanks dat wij ons vrij goed in hebben gelezen voor vertrek en daarbij vooral veel profijt hebben gehad van de tips en informatie van www.tipsthailand.nl, is uiteindelijk op reis gaan toch best spannend.

Door onze ervaringen te delen hopen wij wellicht een beetje van die spanning bij je weg te nemen zodat je extra kan gaan genieten van jouw reis. Hierbij proberen we je vooral te voorzien in praktische informatie, zoals: kosten, reizen en hotel/restaurant tips. In de bijlage kun je de complete uitwerking vinden van de uitgaven.

Tips vóór vertrek:

 • Neem niet te veel mee! Ondanks dat ook wij dit voor vertrek hadden gelezen, namen wij toch alsnog te veel mee. Je kan in Thailand bijna overal goedkoop (40 Bath per kilo = +- 1 euro) de was laten doen. Lever het in bij bijvoorbeeld je hotel en het duurt meestal 1 dag voor dat je het weer terug hebt.
 • Maps.me: installeer de app Maps.me op je smartphone. Download volgens de de kaart van Thailand. Zo heb je altijd de kaart en navigatie beschikbaar, zowel online als offline!
 • Go pro camera: mocht je het leuk vinden om veel dingen van je reis vast te leggen is een ‘action camera’, beter bekend als een ‘go pro’ een echte toevoeging op je reis. Omdat een originele Go Pro best wel prijzig is, kochten wij een SJCAM SJ5000. Voor 130 heb je er één. Met accessoires, geheugenkaartje en extra accu ben je met  160 klaar. Zie link in de bijlage voor beelden die wij gemaakt hebben.
 • Vacuüm zakken: koop vacuüm zakken bij bijvoorbeeld de Xenos. Rol je kleding op en verpak ze in de vacuüm zakken. Dit scheelt veel ruimte in je backpack.
 • Medicijnen: zorg dat je een medicijn ‘pakketje’ bij je hebt. Diarree remmers, paracetamol, maagtabletten maar ook pleisters etc.
 • Cash: neem cash geld mee. Pinnen in Thailand kost namelijk geld (transactiekosten).

Overzicht route:
Afbeelding1

Route per dag:
Per dag nemen we je mee op onze reis. Dit maakt het zo praktisch mogelijk. Per dag kun je zien wat de bestemming was, of er gereisd is, onze tips en of er incidentele grote uitgaves tussen zaten. Per bestemming kun je ongeveer zien wat we hebben uitgegeven.

Dag 1: Aankomst Bangkok
Bij aankomst op het vliegveld  50 gewisseld = 1823 Bath (wisselkoers 36,46 euro). Tip: Wissel niet gelijk al je geld om, op het vliegveld gelden namelijk geen gunstige koersen. Sowieso zit er per dag en per bank verschil in de koers, dus het is wijsheid om voor dat je gaat wisselen even rond te kijken! De koers voor  1 ligt gemiddeld tussen de 38 en 39 Bath, dus dit kun je aanhouden als richtlijn. Je zult merken dat iedereen op het vliegveld vrijwel een taxi neemt en je ook genoeg aanbod krijgt om een taxi te nemen. Wij pakten daarentegen de trein, wat veel voordeliger is en ook nog eens heel leuk. Dit kost p.p. 40 bath (dus +-1 euro) en brengt je naar station Phaya Thai. Vanaf Paya Thai is een taxi naar je hotel veel goedkoper en sneller! Ons hotel, Casa Nithra, zat vlakbij Khao San Road. De taxi rit kostte ongeveer 80 Bath (vraag altijd of de taxi op de meter rijdt, doet hij dat niet pak dan een andere!). Aangekomen in ons hotel zijn we eerst lekker bij gaan komen van de reis. We hebben in de avond op straat wat gegeten. Kijk daarbij vooral goed naar of het eten ter plekke klaar wordt gemaakt en hoe schoon de pannen en het eten eruitzien. Heb je er geen goed gevoel over doe het dan niet. Wij hebben dit maar een paar keer gedaan omdat we toch vaak twijfels hadden over de hygiëne. Daarnaast hebben wij bij een exchange punt nog  300 euro omgewisseld. Om aan te geven hoeveel de koers kan verschillen: hiervoor kregen we 11580 Bath terug (38,60 per  ) Het hotel had een zwembad op dak en een luxe kamer met veel comfort. Hier hadden wij bewust voor gekozen omdat we in een grote stad als Bangkok zeker wouden weten een goed hotel te hebben. Totaal kostte dit hotel voor 3 nachten 200 euro, wat neerkomt op 60 euro per nacht. Achteraf had dit ook goedkoper gekund. Toch was het wel een heel lekker hotel om bij te komen en kreeg je wel waard voor je geld. Daarom raden we dit hotel wel aan:

Dag 2: Bangkok
We boekten op dag 1 een fietstour bij Co van Kessel in Bangkok. We kozen voor de fiets+boot variant waarbij je ongeveer 3 uur op de fiets doorbrengt en 2 uur op de boot. Dit kost in totaal 3300 Bath (+-85 euro) voor 2 personen maar is het geld dubbel en dwars waard. In 1 middag zie je ongeveer alle gezichten van Bangkok. Van drukke markten en hoge wolkenkrabbers tot rustige zijstraten waar je warm ontvangen wordt door locals. Tijdens deze tocht krijg je ook lunch, snacks en voldoende water. Een absolute aanrader. Zie ook de beelden. Link: http://www.covankessel.com/nl/tour/combo-5-urige-fiets-boottocht/

Dag 3: Bangkok
Het regende de hele dag dus we brachten deze dag vooral door in tempels, leuke restaurantjes of het hotel. Tip: zoek op Tripadvisor naar restaurants in de buurt. Je vindt er goede restaurants (te zien aan de beoordelingen) op verrassende plekjes waar je normaal langs heen loopt. Ook zijn we in de avond naar enkele shopping malls geweest. Rondom Central World (grootste winkelcentrum van Ban
gkok) kun je veel winkels en foodcourts vinden. Hou je van winkelen is dit zeker een bezoekje waard. Tip: Wij kochten pas aan het eind van onze reis onze souvenirs, zodat je deze niet de hele reis mee hoeft te sjouwen.
IMG_1409

IMG_1419


Restaurant tips Bangkok

Snooze Coffee House

Ze hebben hier heerlijke ontbijtjes maar je kan er ook prima lunchen. Niet te duur, vriendelijk personeel en lekker eten (geen Thais eten).  Ik heb hier 2x ontbeten: granola met yoghurt en een toast met ham en kaas (soort van tosti).

Favour Café 
Dit is een super hip tentje. Je kunt hier heerlijke koffie en veel verschillende smoothies drinken maar ze hebben ook gebakjes. In het café lopen 2 witte labradors rond, te schattig! IMG_1210

Madame Musur Bar & Restaurant
Bij Madame Musur kan je genieten van verschillende Thaise gerechten. Het schijnt dat je hier heerlijke curry kunt eten. Hebben wij uit eindelijk niet voor gekozen maar ons eten was ook yummy! Het gezellig ingerichte restaurant is dichtbij de drukste straat van Bangkok; Khao San Road.

Dag 4: Bangkok/Chiang Mai
De laatste dag Bangkok en de eerste avond in Chiang Mai. We vlogen om 17:20 van Bangkok naar Chiang Mai. Achteraf hadden we beter in de ochtend kunnen vliegen. 3 dagen in Bangkok is meer dan genoeg. De 4e (halve) dag was een beetje weggegooide tijd. De vlucht naar Chiang Mai hadden wij van tevoren in Nederland al geboekt via skyscanner en kostte 40 euro p.p. We vlogen met Thai Airways, wat een luxe! Een vlucht van nog geen uurtje en we kregen zelfs gratis eten en drinken. Thai Airways is wat ons betreft dé aanrader als binnenlandse vlucht. We hebben ook gevlogen met Thai Smile en Asia Airways, dus we weten waar we het over hebben. Het inchecken voor de vlucht duurde trouwens nog geen 10 minuten. 1,5 uur van tevoren op de luchthaven zijn is dus ruim voldoende. In Chiang Mai namen we een taxi naar ons hotel: Decem X2 Vibe. Dit hotel ligt buiten het centrum van Chiang Mai maar heeft wel een gunstige locatie ten opzichte van veel restaurant en de Doi Suthep (later meer hierover). De taxi naar het hotel kostte ons 250 Bath. Meer dan in Bangkok dus, maar veel keus hadden we niet.

Dag 5: Chiang Mai
In Chiang Mai wouden wij eigenlijk heel graag een olifanten reservaat bezoeken. We wouden naar Elephant Nature Park maar toen we wouden reserveren bleek dat je dit al ver van tevoren moet doen. Wees hier dus alert op. Toen hebben we dit uit ons hoofd gezet. Achteraf bleek dat je meerdere ‘olifant vriendelijke’ parken had zoals Elephant Rescue Park. Wil je dit dus doen, kijk goed om je heen. Let hierbij op of er op olifanten gereden wordt. Is dit het geval, dan is het geen olifant vriendelijk park. Dat wil zeggen, de olifanten zijn gemarteld of worden nog steeds gemarteld/slecht verzorgd. Op olifanten rijden is namelijk hartstikke slecht voor de olifanten. Dit wil je niet op je geweten hebben. Doe dus niet mee aan deze vorm van uitbuiting. Ondanks dat deze gewenste activiteit dus in het water viel was Chiang Mai echt heel tof. In 2 woorden samengevat: Cultuur en Food! Overal restaurantjes waar je lekker en gezellig kan eten/drinken en dat ook nog eens voor een spotprijsje (het noorden van Thailand is goedkoper dan het zuiden).  De eerste dag hebben wij de Doi Suthep bezocht. Dit is een heilige tempel boven op de berg. Het is een toeristische attractie, dus verwacht niet dat je de enige bent. Toch is het zeker de moeite waard, al is het alleen al om het fantastische uitzicht over Chiang Mai. We namen een taxibusje, wat 150 Bath kostte naar de top en 150 Bath weer terug (voor 2 personen). Je kan ook een scooter huren voor minder geld, maar de weg ernaar toe is best wel gevaarlijk en je bent niet verzekerd. Wij hebben hierom het huren van een scooter laten zitten.

 • Tip: Doi Suthep:

Afbeelding12
IMG_1458

Dag 6: Chiang Mai
Cultuur, tempels en food! Zie ook foto’s hierboven. Ben je vertrouwd met scooter rijden huur dan een scooter. Het kost bijna niks. Probeer hierbij niet je rijbewijs af te geven en onze tip is om een scooter te huren via je hotel (mocht je dan wel je paspoort achter moeten laten als borg dan is het minder een probleem). Het gebeurd namelijk regelmatig dat toeristen opgelicht worden op het moment dat ze de scooter weer inleveren (zogenaamde schade). Als je dan je paspoort als borg hebt achter gelaten, heb je niet veel andere keus dan betalen. In de avond zijn we naar de Night Market gegaan. Veel gezelligheid, kraampjes en lekker lokaal eten. Een aanradertje!

 • Tip: ben je niet vertrouwd met een scooter, huur dan een fiets. Wij hebben fietsen gehuurd en zijn de hele stad door gereden naar tempels, marktjes en restaurantjes. Prima te doen qua afstanden en een stuk veiliger!
 • Night Market

Restaurant tips Chiang Mai
The Larder Cafe and Bar IMG_1251
Hier heb ik  ‘e’en van de lekkerste ontbijtjes gegeten tijdens mijn reis in Thailand.  Echt een must eat als je in Chiang Mai bent. Je kan hier ontbijtjes scoren maar ook terecht voor lunch. Het is geen This eten maar een beetje afwisseling in eten is ook wel fijn.
Ik ging hier voor een broodje avocado, tomaat en feta. Te lekker!

Eten bij Night Market in Chiang Mai
Bij de Night Market in Chiang Mai heb je diverse Food Courts. Wij hebben hier heerlijk Thais gegeten. Dus mocht je lekker gaan winkelen bij de Night Market  vergeet dan vooral niet bij een van de Food Courts Thais te gaan eten.

Guu Fusion Roti & Tea
Roti is in Thailand een soort van pannenkoek. Het is niet zoals de Hollandse pannenkoek gemaakt van beslag maar het is een krokante pannenkoek gemaakt van deeg. Bij dit tentje kan je zoete en hartige Roti eten. Op de kaart staan de gekste combinaties. Ik ging veilig voor de banaan chocolade roti. Rob nam de tonijn mayo roti.

Angel’s Secrets 
Bij Angel’s Secrets kan je terecht voor ontbijt of lunch. Het is een leuk ingericht tentje, je moet wel even weten waar het precies zit want het valt niet echt op.
Wij hebben hier ontbeten. Ik nam een omelet met veel groente en Rob had een broodje met gebakken kip.

Foodcourt in het Maya Shopping Center
Bijna elk shopping center in Thailand heeft een Food Court. Het Maya Shopping center heeft 2 verdiepingen met diverse Thaise eettentjes. Zowel kleine restaurantjes als afhaaltentjes.

Ristr8to
Lekkerste koffie van Chiang Mai drink je bij Ristr8to! (Naast Guu Fusion Roti & Tea)

Dag 7: Chiang Mai/Krabi
Deze dag bestond veelal uit reizen. Uitgeslapen in het hotel (12:00 uitchecken). We vlogen in de middag met Asia Airways naar Krabi (wederom vooraf, in Nederland, geboekt). Kosten: +- 40 euro p.p. Asia Airways was wel de slechtste luchtvaartmaatschappij van deze reis. Weinig beenruimte en onvriendelijk personeel. Op Krabi airport aangekomen moesten we nog naar ons hotel in Ao Nam Mao. Tip: wil je naar Railay Beach? Dan is Ao Nam Mao een uitstekende plek om daar de boot te pakken. Er is een rechtstreekse verbinding naar Railay. Dit is in Ao Nang ook zo, maar deze plaats is een stuk drukker. Vanaf het vliegveld namen we een minibusje met meerdere reizigers i.p.v. een taxi. Dit scheelt je heel veel geld! We verbleven 2 nachten in Rimlay Villas. Hutjes direct aan het strand. De hutjes waren prima en zoals eerder benoemd de uitvalsbasis naar Railay was ook goed. Achteraf hadden we beter 1 nacht hier kunnen blijven, aangezien er in Ao Nam Mao vrijwel niks te beleven is. De rust bij Rimlay Villas is wel even héél lekker na 2 grote steden als Bangkok en Chiang Mai!

 Dag 8: Krabi – Ao Nam Mao
In de ochtend de boot gepakt van Ao Nam Mao naar Railay. Kosten: 100 Bath per persoon enkele reis. De hele dag genoten van Railay en de adembenemende stranden. Hoge kliffen, apen en witte stranden. Alleen de boottocht was al genieten. Omdat we zo onder de indruk waren besloten we ook een overnachting op Railay te boeken. Zoals we eerder al zeiden, we hadden beter 1 nacht Rimlay Villas kunnen boeken en dan 2 nachten op Railay doorbrengen.

Dag 9: Krabi – Railay
Na het uitchecken weer de boot gepakt naar Railay. Daar ingechekt bij Avatar. Wauw, wat een héér-lijk hotel. De recensies waren niet voor niets lovend, Avatar stelde ons niet teleur. Misschien wel de beste Hotel tip van deze reis, en dat voor nog geen 33 euro per nacht(!). Deze dag hebben we ook gebruikt om verscheidene stranden van Railay te zien. Dit kun je allemaal lopend doen. Ook kochten we alvast een ferry ticket naar Koh Phi Phi. Deze ferry ging rechtstreeks vanaf Railay (let op: Deze ferry gaat 1 keer per dag, om 09:00 in de ochtend). Kosten ferry: 400 Bath p.p. = =- 10 euro.

Restaurant tips Railay IMG_1639
Kohinoor Indian Restaurant
Geen Thais eten maar Indiaas eten, echt een aanrader als je van Indiaas eten houdt en op Railay Beach bent.

One Stop Takeaway Shop
Mocht je lekker aan het strand liggen bij Railay beach en zin hebben in een goede lunch ga dan naar One Stop Takeaway Shop. Je kunt hier diverse wraps halen die makkelijk mee te nemen zijn. En hoe fijn is het om te lunchen op het strand! Ik nam de chicken wrap, yummy!

IMG_1633

Dag 10: Koh Phi Phi
Goed, we pakten dus de ferry van Railay naar Koh Phi Phi. Deze doet er ongeveer 1,5 a 2 uur over. Het werkt in Thailand vaak zo met boot (in combinatie met evt. +bus) tickets: je krijgt een uitgeschreven bon. Deze lever je in bij de pier waar je de boot pakt. Je krijgt een sticker op je shirt en op je backpack. Deze sticker geeft je toegang tot de boot (en bus!) dus zorg dat je deze niet kwijtraakt of dat deze bijvoorbeeld afwaait op de boot. In het begin dachten wij echt, dat dit allemaal maar goed gaat. Het draait allemaal om 1 sticker uit eindelijk. Zie je het al voor je in Nederland, wij niet haha! Toch is dit de hele reis goed gegaan. We zijn nooit in de problemen gekomen en als we een afspraak hadden voor een aansluitende bus werd dit altijd nagekomen, maak je dus niet te veel zorgen en ‘go with the flow’, laten we het erop houden dat het een georganiseerde chaos is!

We sliepen op Koh Phi Phi in het Phi Phi hotel, wat niet echt een aanrader is. We hebben er prima 2 nachten kunnen verblijven, maar er zijn vast veel betere hotels voor het geld wat je betaald (85 euro voor 2 nachten). Wat wél een voordeel van het hotel was is dat het een goeie locatie had. Vlakbij de pier en in het bruisende gedeelte van Koh Phi Phi (tenzij je voor complete rust gaat). Tip: Wil je dus een goeie locatie hebben, kies dan een hotel uit wat een beetje in de buurt ligt bij de pier. Wat Koh Phi Phi betreft: Ja, er zijn veel (vooral Engelse) toeristen. Ja, er wordt veel gefeest en ja, je merkt dit ook aan de prijzen. Maar toch zijn er ook zo veel mooie dingen aan Koh Phi Phi. Het viewpoint, de prachtige stranden en toch ook zeker rustige plekken. Hieronder meer over deze plekjes.

Dag 11: Koh Phi Phi
Over plekjes gesproken waar je aan het toerisme kan ontsnappen op Koh Phi Phi: Long Beach. Je moet er wat moeite voor doen (flinke wandeling) maar dit is het meer dan waard. Je kan overigens ook een longtail boat pakken. We kwamen aan op uitgestrekte witte zandstrand en er waren welgeteld 5 mensen te zien. Later op de dag worden dit er iets meer, maar niet veel. Een aanrader wat ons betreft. Tijdens de wandeling ernaartoe kwamen we langs allerlei kleine strandjes waar je ook prima kunt vertoeven en een toffe ‘schommel pic’ kan scoren. Genoeg plekjes voor een potentiele profielfoto! We zijn overigens niet naar bijvoorbeeld Monkey beach of Maya Bay geweest i.v.m. de korte tijd die we hadden. Dit zijn ook nog hele mooie mogelijkheden op Koh Phi Phi.

We kochten ook de boot + bus ticket naar onze volgende bestemming, de jungle van Khao Sok. Dit kostte 750 Bath p.p. wat neerkomt op ongeveer 20 euro p.p.

 • Tips Koh Phi Phi: View Point, Long Beach, hotel vlakbij de pier (Ton Sai Bay).
 • Totale uitgaven Koh Phi Phi: 4820 Bath = +- 125 euro

IMG_1716

Restaurant tips Koh Phi Phi
Anna’s Restaurant
Je kan hier Thais maar ook Europees eten.  Het zit hier bijna altijd vol dus grote kans dat je even moet wachten tot dat er een tafeltje vrij is. Wij hebben hier avond gegeten. Ik had voor de zoveelste keer Kip Cashew (krijg er nooit genoeg van) en Rob had een hamburger met friet.

Viking nature resort Restaurant
Tijdens een lange wandeltocht over het eiland zijn wij gestopt bij het Vikinig Nature resort restaurant om te gaan lunchen. Het eten was prima maar de locatie was vooral heel mooi. Het lag namelijk aan het strand. Wij zijn dan ook na onze lunch direct de zee ingedoken!

Dag 12: Khao Sok
We reisden meer dan een halve dag van Koh Phi Phi naar Khao Sok. Hier doe je zeker wel 6 a 7 uur over, hou hier dus rekening mee. We besloten om daar ter plekke een hotel te boeken voor 1 nacht en vervolgens in dat hotel ook de ‘overnight lake tour’ te regelen. Deze tour bestaat uit 2 dagen en 1 nacht, waarbij je 1 nacht in een hutje op het meer midden in de jungle overnacht. We belanden uiteindelijk bij Khao Sok Paradise Resort. Een prima hotel met mooie boomhutten. Onze hut had airco en een eigen badkamer. Nadeel was dat het best wel prijzig was (50 euro voor 1 nacht). Omdat we geen zin hadden om verder te zoeken hebben we dit gedaan. De eigenaar kon een klein woordje Nederlands en heeft ons ook goed geholpen met het boeken van de tour, wat we daar ter plekke konden regelen. De tour kost 2500 Bath p.p. wat ongeveer 65 euro is. We gingen relaxen en toeleven naar de jungle tour. De eigenaar had al gewaarschuwd: realiseer je dat je midden in de jungle zit. De volgende ochtend kwamen we erachter waarom hij dit zei.

Dag 13: Khao Sok/ Jungle tour Khao Sok National Park
We stonden vroeg op en bij het aankleden zaten er werkelijk overal mieren in onze kleding. Let dus op dat je je kleding (en al helemaal geen eten!) niet open en bloot legt, ook al ligt dit in je boomhut. Doordat er mieren rondkropen deden we onze kleding weer uit om de mieren eraf te kloppen. Resultaat: een joekel van een spin die uit een broek kwam springen. Laten we het maar zo zeggen: we waren gelijk goed wakker!!! We werden met de bus opgehaald bij het hotel waar onze tour begon. De gids haalde ons op. De overnight lake tour was misschien wel het mooiste wat we tijdens deze reis gedaan hebben. Boottochten over het meer waar de steile kliffen je voorbijschieten, jungle tochten naar watervallen en grotten, wilde gibbons en allerlei andere apen spotten, slapen midden in de natuur op een kraakhelder meer en in de nacht een onvoorstelbare sterrenhemel boven je hutje. Wat moeten we nog meer zeggen….JUST DO IT! Hier volgen wat belangrijke tips voor de tour:

 • Schoeisel: Neem schoenen mee die vies mogen worden. Bij de tochten naar grotten en watervallen ga je door de modder en sta je soms wel tot je middel in het water. Geen goed idee met je nieuwe schoenen!
 • Muggenspray: Vanzelfsprekend is dit in de jungle nog wel wat heftiger. Koop bij de pharmacy muggenspray met 95%.
 • Droge kleding: Neem genoeg droge kleding mee. Je wordt nat en door de luchtvochtigheid droogt je kleding niet snel.
 • Backpack mee: Wil je na je tour doorreizen naar Surat Thani? Neem je backpack mee naar de jungle. Deze kan makkelijk vervoerd worden in de boot en kan in je hutje staan. De plek waar je namelijk op de boot stapt is ruim een uur dichter bij Surat Thani dan de plek van de meeste hotels in Khao Sok. Dat is nog eens tijdwinst.

Afbeeldin33g1

IMG_1840

Dag 14: Jungle tour Khao Sok National Park/Surat Thani
Bij de tip hierboven kun je lezen dat je je backpack beter mee kan nemen. Dit wisten wij niet en wij moesten dus terug naar ons hotel om deze op te halen. Dit kostte ons 2,5 uur tijd, toch zonde. We besloten om 1 nachtje uit te rusten in Surat Thani voordat we doortrokken naar Koh Samui. Uiteindelijk kwamen we in de avond aan in Surat Thani bij ons hotel. Heerlijk, een grote kamer met veel comfort, een vriendelijke gastheer en voor een héél zacht prijsje. Hotel aanrader alert! We regelden hier gelijk onze boot+bus ticket naar Koh Samui. Kosten: 500 Bath p.p. = +- 13 euro.

Dag 15: Surat Thani/Koh Samui
Vergis je niet, van Surat Thani naar Koh Samui lijkt niet ver, toch is het nog best een reis. We hadden de Songserm boat genomen en dit is een goedkopere optie dan de Lomprayah. Je doet er hierdoor wél langer over. Van de Donsak pier (Surat Thani, uur rijden met de bus) is het nog 2,5 uur varen naar Koh Samui. Je ziet bijna de hele reis Samui al liggen waar door het lijkt of je er zo bent, maar schijn bedriegt! We kwamen in de avond aan op Samui waardoor we de eerste dag alleen wat zijn gaan eten en voor de rest niks bijzonders te melden hebben.

Dag 16: Koh Samui
De eerste dag op Samui zijn we vanuit ons hotel (Angels Green Garden) het strand van Bophut gaan verkennen. Het strand was prima maar de zee viel enigszins tegen. Het is een strand met een beetje ‘kiezelachtig’ zand. Als je de zee in wil heb je veelal klei als ondergrond. Voordeel was dat het strand wel lekker rustig was! In de avond was Bophut daarentegen erg tof. Veel restaurantjes, marktjes, muziek en gezellige barretjes! Wat betreft het hotel kunnen we deze aanraden. Angels Green Garden heeft ruime bungalows (soort appartement zonder keuken) met o.a. airco tegen een hele goede prijs. Daarnaast heeft het hotel een zwembad en een ‘receptie’ waar je allerlei dingen kan regelen zoals scooters huren een boottickets kopen. We zijn hier 3 nachten verbleven voor een totaalprijs van 75 euro, een meer dan prima prijs!

Dag 17: Koh SamuiIMG_1949
We huurden een scooter bij ons hotel. Omdat we ons vertrouwd voelden bij ons hotel en de vriendelijke gastvrouw lieten we ons
paspoort achter als borg. Zoals eerder benoemd, huur je een scooter bij een zaakje die je niet 100% vertrouwd moet je jezelf misschien afvragen of je een paspoort als borg wil achterlaten. Ook zoiets in Thailand, je hoeft niet eens een rijbewijs te laten zien en de scooter gaat met gemak 80 km per uur, who cares! Een scooter huur je al voor 200 Bath per dag (+- 5 euro!), dit is erg voordelig. Helemaal omdat op Koh Samui de taxi’s erg duur zijn. We hebben goed gebruik gemaakt van de scooter en hebben in 1 dag ongeveer een rondje gemaakt over het hele eiland. De wegen op Koh Samui zijn meer dan prima, in vergelijking met bijvoorbeeld Koh Tao veel veiliger. Het is een leuke dagtrip waarbij je langs vele strandjes komt. Wat ons betreft een must do op Koh Samui! Een niet zo bekend strand maar zeker een aanrader is: Crystal Bay Beach.

Als laatste kochten we een bootticket van Koh Samui naar Koh Tao. Dit viel ons nog best wel tegen qua prijs (in verhouding met andere boottickets). Het kostte 600 Bath p.p. en de minibus naar de pier 150 Bath p.p. wat in totaal ongeveer neerkomt op 20 euro. Let op: je hebt 3 verschillende vertrek mogelijkheden op Koh Samui met verschillende vertrektijden. Bekijk de opties dus goed!

 • Tips: Huur een scooter en tour het eiland over, Crystal Bay Beach
 • Totale uitgaven Koh Samui: 7500 Bath = +- 200 euro

Restaurant tips Koh Samui
IMG_1876
Free House restaurant
Mega fijn tentje om in de ochtend te ontbijten. Het is namelijk aan het strand. Ze hebben hier diverse lekkere ontbijtjes zoals yoghurt met muesli, omelet en vers fruit.

Bar Baguette
Bar Baguette is een modern tentje waar je goed en lekker kan ontbijten en/of lunchen. Wij hebben hier ontbeten. Pancakes en vers fruit voor Rob en ik had een Croque madame.

Afbeeld33ing1
Coco Tam’s

Coco Tam’s
Perfecte plek om in de avond een drankje te drinken. Je zit namelijk op het strand, er is lekkere muziek en keus uit heel veel cocktails. Ik vond dit het leukste barretje van Koh Samui!

Pizzeria Bellavita
Naast Angel green garden (de plek waar wij hebben overnacht) zit een pizzeria Bellavita. Wij waren de eerste dag moe van de reis en hebben daarom dichtbij ons hotel gegeten. Wij kwamen dus terecht bij Pizzeria Bellavita. De pizza’s worden gemaakt in een grote steenoven en de pasta’s/lasagnes worden ook vers gemakt. Wij hebben hier heerlijk gegeten. Zo lekker dat we zelf 2x zijn wezen eten bij Bellavita.

Thais eten dichtbij Angel Green Garden Bungalow
Helaas weten wij niet meer de naam van dit Thaise restaurantje. Volgens mij had het ook een Thaise naam die wij niet konden lezen. Het zit dichtbij Angel Green Garden Bungalow. Vanaf de bungalows kan je richting Bo Phut lopen maar ook de andere kant op. Wij liepen de andere kant op en kwamen na 5 minuten  dit restaurantje tegen. Het is een open restaurant. Je kunt als je langs loopt de keuken in kijken. De kip cashew was hier om te smullen!

IMG_2036

Dag 18: Koh Samui/Koh Tao
Wij kozen voor de ferry in de middag (12:30) waardoor we ongeveer 14:00 op Koh Tao aankwamen. Deze keer hadden we de
Lomprayah ferry die niet alleen sneller gaat maar ook wat meer luxe aan boord heeft. Wat ons betreft is dit het verschil in prijs met de Songserm wel waard. Alles verloopt soepeler en op tijd. Voorbeeldje is dat de bagage erg snel op en afgeladen wordt waardoor je niet telkens hoeft te wachten. We liepen vanaf de pier naar ons hotel in Sairee: Good Dream. Het was een flink stuk lopen (2km) maar je kan het ook gewoon met de taxi doen. Hier verbleven we 4 nachten. Dit hotel raden wij zonder meer iedereen aan. De kamers waren nieuw, schoon, met airco, een heerlijk ZACHT bed (wat vrijwel uniek is in Thailand) en de locatie is TOP! Je zit namelijk net buiten de drukke straatjes (waar best wel wat lawaai is) van Sairee maar je loopt er wel binnen 2 minuten heen. Ook zit je vlakbij Sairee Beach, een heerlijk strand.  De totaalprijs voor 4 nachten was 165 euro. Let op: Good Dream heeft ook een hostel, wat naast het hotel ligt. Haal deze 2 dus niet door elkaar als je het hotel wil boeken!

 Dag 19: Koh Tao
Genieten van Koh Tao wat zo ongeveer dit betekent: zon, zee, strand, snorkelen! We gingen lopend naar de baai van Hing Wong. Een flinke ‘hike’ maar zeker de moeite waard. Bij Hing Wong Bay loop je namelijk de zee in en sta je werkelijk binnen 2 stappen tussen de tropische vissen. We hebben hier de hele middag gerelaxt en gesnorkeld, adembenemend mooi! Deze baai is wat ons betreft echt een must-do op Koh Tao.  Mocht je de wandeling niet zien zitten of niet kunnen, je kan er ook per scooter of boot komen (met bijvoorbeeld een snorkeltour, later meer hierover). Wil je trouwens scooter rijden op Koh Tao, weet waar je aan begint. De wegen zijn niet best. Wij hebben mede hierom geen scooter gehuurd op Koh Tao, waar je overigens ook bijna alles lopend of per boot kunt bereiken!

Dag 20: Koh Tao
We maakten een dagtrip naar NangYuan Island. Een piepklein eilandje wat vlakbij Koh Tao ligt. Je pakt een retourtje met de longtail boat voor 300 Bath. Het eiland is van 9 tot 5 open voor publiek en kost 100 Bath p.p. entree. Wees je ervan bewust dat je niet de enige bent die dit eiland bezoekt. Er zijn veel toeristen (vooral Chinese) die op dit uiteraard fotogenieke eiland afkomen. Toch is het bezoeken van het viewpoint en een duik in de zee met je snorkel op dit eilandje iets wat je zeker moet doen, neem de toeristen maar even voor lief. Wat handig is om te weten is dat je geen plastic flessen het eiland op mogen en je daar dus drinken zal moeten halen aan 1 van de 2 barretjes die het eiland heeft. Ook mag je geen handdoeken neerleggen op het strand en zal je een bedje moeten huren. 2 bedjes met parasol kost 150 Bath en die mag je dan zolang gebruiken als je wil. Je kan dit eiland overigens ook bezoeken in combinatie met een snorkeltour. Wij weten alleen niet of je dan ook het viewpoint kan bezoeken. Als dit niet kan is dit wel een gemiste kans, dus infomeer hiernaar.

Dag 21: Koh Tao
Zon, zee, strand, snorkelen, relaxte sfeer, leuke mensen, lekker eten. Koh Tao wat ben je mooi!

Tip: zonsondergang bij één van de relaxte strandtentjes op Sairee Beach.

Dag 22: Koh Tao
We verplaatsten ons van Good Dream hotel naar Bro&Sis place, waar we de laatste 3 nachten op Koh Tao zijn verbleven. Toen we aankwamen op onze kamer (we boekten een kamer met zeezicht voor een totaalprijs van 140 euro.) werden we helemaal blij, WAUW wat een prachtig uitzicht. En met de beroemde zonsondergang op Koh Tao is dit een luxe die erg goed van pas komt! Zie ook de beelden op onze aftermovie. Het uitzicht is trouwens niet het enige pluspunt aan dit hotel. De ligging, zo ongeveer naast de pier, is erg handig op de dag van vertrek. Daarnaast zijn de kamers erg comfortabel en van voldoende luxe voorzien (airco, ventilator, lekkere douche, balkon). Ons enthousiasme kon niet op… dachten we. In de avond kwam namelijk wel een nadeel van aan het licht. Er zit een bar onder het hotel waar regelmatig livemuziek is zo niet gewone muziek. Erg gezellig natuurlijk, maar niet als je wil slapen. Tot 00:00 zal je hier ‘last’ van hebben. Een belangrijke kanttekening. Alle voor en nadelen op een rijtje, we raden het hotel wél aan. Kun je prima tegen geluidsoverlast is het geen probleem. Ben je een lichte slaper is het geen aanrader.

Dag 23: Koh TaoIMG_2043
We huurden met een groepje van 6 personen een privé longtail boot voor een dag. Deze boot bracht ons op verschillende plekjes
waar je ontzettend mooi kon snorkelen. In 1 dag gingen we het hele eind rond. De kosten voor een ‘privé boot’ voor 6 personen waren 3000 Bath (500 Bath p.p. wat uiteindelijk neerkomt op ongeveer 15 euro. Dit is echt een absolute aanrader. Wat een geweldige dag hebben we gehad. De luxe en vrijheid om zelf te bepalen waar je wil stoppen, hoelang je wil blijven is heerlijk. Een georganiseerde snorkeltour doe je namelijk met veel meer mensen en ben je gebonden aan een vast programma.

Dag 24: Koh Tao
We genoten de laatse dag optimaal van het eiland leven en regelden een boot+bus ticket naar Surat Thani Airport. Kosten: 900 Bath p.p. = +- 25 euro. Even al onze tips van Koh Tao op een rijtje:

 • Good Dream hotel
 • Hing Wong Bay
 • NangYuan Island
 • Zonsondergang Sairee Beach
 • Bro&Sis place
 • Private boat snorkeltour
 • Jansom Bay en Sai Nual Beach
 • Mango Bay viewpoint (schijnt ook heel tof te zijn, hebben wij overgeslagen…Keuzes keuzes).
 • Totale uitgaven Koh Tao: 13600 Bath = +- 350 euro

Restaurant tips Koh Tao
The Gallery Restaurant
De lekkerste kip cashew van heel mijn Thailand reis heb ik hier gegeten. Je kan hier heel goed Thais eten. De prijzen zijn wel iets duurder maar voor Nederlandse begrippen als nog goedkoop. Het is hier wel altijd druk, grote kans dat je even moet wachten op een tafeltje. Maar je kan eventueel ook vooraf reserveren.

Fitness cafeIMG_2384
Hier moest ik heen! Het zit wat verder weg dan wij dachten maar het was zeker de moeite waard om  ernaar toe te lopen. Het café zelf stelt eigenlijk niet veel voor. Het is een buiten café ingericht met ongeveer 5 tafeltjes. Ik vond het niet zo veel sfeer hebben. Gelukkig was het eten daarin tegen wel goed! Ze hebben een uitgebreide kaart met bijna alleen maar gezond eten waar bij staat hoeveel calorieën, vet en koolhydraten het eten bevat. Ik had de protein pancakes met creamy peanutbutter en honing en Rob had een uitgebreide ontbijt set met zalm, ei, brood, tzatziki en wat groente.
Voor het eten is het zeker een aanrader!

Coconut Monkey
Dit vind ik echt het leukste en lekkerste tentje van Koh Tao. Wij hebben hier 3x gegeten. Je kan hier heel leuk zitten. Er hangt een relaxte sfeer en het ligt aan het strand. Wij heb hier 2x ontbeten, pancakes en yoghurt met muesli en fruit. En 1x geluncht, wij namen allebei een wrap. Rob een wrap met chili con carne (MEGA LEKKER) en ik een wrap met falafel.
Hier moet je echt een keer heen om te ontbijten of te lunchen!

Whitening
De naam zegt het natuurlijk al, het hele restaurant is wit: wit meubileer, witte muren en witte tafeltjes. Het is een leuk modern eettentje waar je kan dineren op het strand. Ik vond het echt een gezellige plekje om te zitten. Qua eten hadden zowel Europees als Thais.  Ik durf het bijna niet te zeggen maar ook hier had ik Kip Cashew gegeten en Rob had Nasi goreng met kip.

En oja, we deelden ook een heerlijk toetje: chocolade brownie met ijs!

Blue Chair restaurant
Naast The Gallery Restaurant zit het Blue Chair restaurant. Je kan hier genieten van goedkoop Thais eten. Dus mocht je toch liever iets goedkopers willen dan kan je dus naar Blue Chair gaan i.p.v. The Gallery. Oja en voor de verandering heb ik hier chicken sweet and sour gegeten. Rob nam chicken garlic and black pepper, ik heb nog nooit zoveel knoflook gezien bij een gerecht. Ik gok dat er misschien wel 10 teentjes knoflook in zaten. Het gaf een lekkere smaak, maar je begrijpt natuurlijk wel dat wij niet alle stukjes knoflook hebben opgegeten.

Indie Cafe
Het Indie Cafe zit onder het Indie Hostel. Het is een gezellige en modern ingerichte plek om te ontbijten en of te lunchen. Lekkere broodjes, croissantjes, yoghurtjes en volgens mij hadden ze zelfs ook hamburgers.

Bang Burgers
Bij Bang Burgers hebben wij een burger gegeten Het eettentje zelf viel een beetje tegen, weinig sfeer maar ach, de burgers waren super lekker dus zeker wel een aanrader mocht je echt even zin hebben iets anders dan Thais eten.

Pranee’s Kitchen
Voor Thais eten kan je terecht bij Pranee’s Kitchen. Het eten is hier lekker en goedkoop.  Maar het Blue Chair restaurant en The gallery vond ik net iets lekkerder. Wat ik wel leuk/grappig vond is dat wij op de grond hebben gegeten. Ze hadden hier hele lage tafeltjes en als stoel een kussen.

Dag 25: Koh Tao/Bangkok
We reisden van Koh Tao terug naar Surat Thani Airport, om daar het vliegtuig naar Bangkok te pakken. Je kan overigens ook van Koh Tao naar Chumpon en dan met de bus naar Bangkok. Wij verkozen vliegen boven een lange busreis, kwestie van voorkeur. Het werd een hele dag reizen. Met de Lomprayah ferry naar Koh Phangang, overstappen op een andere Lomprayah ferry, langs Koh Samui en uiteindelijk naar de Donsak pier (Surat Thani). Vanaf de pier met de bus naar het vliegveld en vanuit daar vliegen naar Bangkok. Aangekomen in Bangkok konden we met de trein naar ons hotel namelijk Bayioke Sky, die goed te bereiken is per trein. We waren ongeveer 11 uur lang onderweg van Koh Tao naar Bayioke Sky. Hier verbleven we onze laatste 2 nachten in Thailand. Bayioke Sky is het hoogste hotel van Thailand, wat het sowieso al een beleving maakt om er te verblijven. Je hebt bovenop het hotel, op de 84ste (!) verdieping een 360 graden view over Bangkok, werkelijk fan-tas-tisch. Ook heeft het hotel een lekker zwembad en 3 restaurants waar je opvallend betaalbaar kan eten. Daarnaast heeft het een gunstige ligging qua bereikbaarheid en heeft het veel markten en shoppingmalls in de omgeving. Ideaal om de laatste dag nog wat souvenirs te scoren en even lekker bij het zwembad te liggen!

 Dag 26: Bangkok
Zoals hierboven vermeld gingen wij de laatste dag goed gebruiken om souvenirs voor het thuisfront te scoren. Daarnaast kochten we voor onszelf (allebei 1 paar) échte (haha, yeah right) Nikes voor 1700 Bath per paar = +- 45 euro. In Nederland waren deze Nikes 200 euro, dat is nog eens een gokje waard. Daarnaast hebben we heerlijk gegeten in het hotel. Dit zou je misschien niet verwachten omdat het best wel massaal is allemaal bij Bayioke, maar niets is minder waar.

 • Totale uitgaven Bangkok: 9000 Bath = +- 250 euro (inclusief alle souvenirs)

IMG_2225

 

Dag 27: Terugreis naar Nederland

Totale uitgaven 27 dagen Thailand: 2200 euro per persoon.
Dit is ALL INCLUSIVE wat betekent: retourvlucht NL-Bangkok, 3 binnenlandse vluchten, hotels, boot/bus tickets, eten/drinken en overige kosten.

Wij hopen dat je wat hebt aan onze tips! Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust.

Liefs, Rob en Laura.

Check ook even onze aftermovie. Zo krijg je direct een beeld van de diverse bestemmingen.

Helaas konden wij i.v.m. auteursrechten op audiogebied niet onze originele versie op YouTube plaatsen. 

 

 

 

Eén gedachte over “Reizen: 4 weekse rondreis door Thailand- All you need to know!”

Geef een reactie